مقالات

انواع فیبر نوری

انواع فیبر نوری

انواع فیبر نوری در این مقاله به بررسی انواع کابل های فیبر نوری می پردازیم که در مطالب قبلی در مورد مزایا و معایب آن ها صحبت کرده ایم. کابل های فیبر نوری برای مصارف زیادی مورد استفاده قرار می گیرند و یکی از مهمترین زمینه های استفاده از آنها شبکه است. این کابل ها ویژگی های جالبی دارند که در مورد هر یک از آنها صحبت کرده ایم، اما مهمترین ویژگی آنها این است که می توانند اطلاعات شبکه را در فواصل طولانی تری برقرار کنند. حال در این مقاله قصد داریم این نوع کابل ها را دسته بندی کنیم و ببینیم این کابل ها بر چه اساسی دسته بندی می شوند و موارد استفاده هر کدام را بررسی می کنیم. در این مقاله با ما همراه باشید تا به طبقه بندی این نوع کابل شبکه ها بپردازیم. این کابل ها در خدمات پشتیبانی شبکه و سخت افزار نیز نقش بسزایی دارند.

انواع کابل فیبر نوری از نظر انتقال سیگنال

انواع فیبر نوری، کابل های فیبر نوری بر اساس استاندارد به دو دسته تک حالته (Single mode) و چند حالته (Multi mode) تقسیم می شوند. فیبر نوری تک حالته : این نوع “کابل فیبر نوری دارای هسته های کوچک 9 میکرونی است که می تواند نور لیزر مادون قرمز را با طول موج 1300 تا 1550 نانومتر هدایت کند. این فیبرها در طول حداکثر 70 کیلومتر مورد استفاده قرار می گیرند اما اگر تجهیزات مخصوص آن باشد تا 150 کیلومتر شبکه را پشتیبانی می کنند. از آنجایی که هسته فیبرهای نوری تک حالته قطر کمتری دارد، احتمال تضعیف سیگنال در آن کمتر است. یکی از علل تضعیف سیگنال در فیبر نوری، ضربه مداوم سیگنال به دیواره شفاف هسته و بازتاب آن است که باعث می شود سیگنال به جای مسیر مستقیم در جهت زیگزاگ حرکت کند.

بنابراین، هرچه قطر هسته کوچکتر باشد، فرکانس و شدت بازتاب سیگنال کاهش می یابد و سیگنال در طول حرکت خود مسیر مستقیم و طولانی تری را طی می کند. در فیبرهای نوری تک حالته، چون قطر هسته کوچک است، نور عمدتاً طول کابل را به صورت یک پرتو منفرد طی می کند. از آنجایی که سیگنال نور نسبتاً مستقیم حرکت می کند، مسافت بیشتری را طی می کند. در عین حال، فیبر نوری تک حالته دارای پهنای باند بسیار بیشتری است. معمولا منبع نور فیبرهای تک حالت لیزر است. گفتنی است، فیبر نوری تک حالته از تجهیزات شبکه ای است که برای انتقال داده ها در فواصل طولانی تر استفاده می شود. با توجه به نوع کابل های فیبر نوری، کابل های تک حالته به دو دسته OS1 و OS2 تقسیم می شوند. تفاوت آنها در طول موج و نحوه انتشار نور در هسته است.

فیبر نوری چند حالته یا (Multi mode): توجه داشته باشید که این نوع فیبر نوری قطر بیشتری نسبت به فیبر نوری تک حالته دارد. از طرفی تعداد دفعاتی که فیبر نوری به دیواره های هسته برخورد می کند و منعکس می شود بیشتر است. حرکت سیگنال ها در این نوع فیبر نوری نیز زیگزاگی است. این موارد سیگنال ها را ضعیف تر می کند. البته باید در نظر داشت که هر چه قطر هسته بیشتر باشد تعداد پالس های نور بیشتر می شود. این مشکل باعث می شود اطلاعات بیشتری منتقل شود. در پایان باید بدانید که در فیبر نوری چند حالته بر خلاف فیبر نوری تک حالته احتمال تداخل و از دست دادن سیگنال بیشتر است به همین دلیل از فیبر نوری چند حالته در فواصل طولانی استفاده می شود.

قطر هسته آنها بسیار بزرگتر از کابل های تک حالته و برابر با 50 یا 62.5 (تا 100) میکرومتر است. منبع نور این کابل ها LED هستند و نور را در پرتوهای متعدد با طول موج های مختلف ساطع می کنند که بسته به نوع کابل، الگوهای انتشار متفاوتی در طول کابل دارند. فیبرهای چند حالته می توانند با مسافت 2 کیلومتر سرعت، 100 مگابیت بر ثانیه را به خود اختصاص دهند. کابل های چند حالته به پنج دسته تقسیم می شوند: OM1، OM2، OM3، OM4، OM5. در کابل های OM1 و OM2 نور با برخورد به دیواره پوشیده شده شکسته می شود و طول کابل را طی می کند، اما در کابل های نوع OM3، OM4، OM5، هسته کابل با تکنولوژی Graded-Index ساخته می شود که باعث می شود نور پس از چندین بار انعکاس، با برخورد بسیار کوچک به پوشش روکش کابل، منتشر شود. ضریب شکست و انحراف در طول کابل این فناوری که با آن کابل های OM3، OM4، OM5 ساخته می شود، فناوری فیبر متحدالمرکز نیز نامیده می شود.

انواع فیبر نوری

انواع مختلف کابل فیبر نوری

انواع فیبر نوری و کابل ها، این کابل ها انواع مختلفی دارند که بر اساس ویژگی های مختلف تقسیم بندی می شوند. در ادامه با انواع این محصول و ویژگی های آن آشنا می شوید. انواع کابل فیبر نوری بر اساس ساختار، انواع فیبرهای نوری بر اساس مواد هسته آن و طبقه بندی کابل های فیبر نوری بر اساس محیط.

انواع کابل فیبر نوری بر اساس ساختار فیبرنوری شیشه‌ای: جنس فیبر به کار رفته در کابل از شیشه است. این کابل ظریف و باریک و فاقد انعطاف است و به دلیل ساختاری که دارد امکان برش و تعویض آن وجود ندارد. این نوع کابل ها بسیار متنوع هستند و این الیاف در برابر حرارت بالا، فشار مکانیکی و مواد شیمیایی طبیعی کار می کنند.

فیبر نوری پلاستیکی: نوعی کابل فیبر نوری است که از مواد پلیمری یا به اصطلاح POF ساخته شده و هسته آن از اکریلیک یا PMMA ساخته شده است. قطر هسته این الیاف معمولاً یک میلی متر است که باعث می شود نور به سرعت از آنها عبور کند. این الیاف از نورهای قرمز و سبز بی ضرر استفاده می کنند، برای چشم مضر نیستند. فیبرهای پلاستیکی فیبر نوری را می توان برای مصارف خانگی نیز استفاده کرد زیرا برای کودکان مضر نیستند. این الیاف برای ایجاد نورپردازی، تزئینات و شبکه بسیار مفید هستند. آنها همچنین در تجهیزات پزشکی و بهداشتی استفاده می شوند.

فیبر نوری سیلیس با پوشش پلاستیکی: هسته این نوع کابل از سیلیس و روکش آن پلاستیکی است. مواد پلیمری به کار رفته در پوشش آن برای محیط زیست بی ضرر است. این نوع کابل نیز نسبت به سایر کابل ها انعطاف پذیری و تحمل خمش بیشتری دارد. دوام این نوع فیبرهای نوری معمولاً بیشتر از دو مورد فوق است.

انواع فیبرهای نوری بر اساس مواد هسته آن فیبر نوری با ضریب شکست پلکانی: در این نوع الیاف که به آن Step Index نیز می گویند، ابتدا لایه هسته با ضریب شکست و قطر مشخص می شود و سپس یک لایه پوششی با ضریب شکست کمتر در بالای آن قرار می گیرد. به همین ترتیب، این مورد از انواع کابل های فیبر نوری باعث می شود که ضریب شکست آنها به طور ناگهانی در مرز بین هسته و غلاف تغییر کند.

فیبر نوری با ضریب شکست پله ای: به این نوع کابل فیبر نوری Graded Index نیز می گویند که در این کابل ها با دور شدن از مرکز ضریب شکست هسته به آرامی کاهش می یابد و در حداقل فاصله بین 50 تا 5.622 میکرون از مرکز هسته قرارمی گیرد. همین وضعیت باعث می شود که مرز بین هسته و لایه به عنوان یک سطح آینه ای عمل نکند و پرتوهای نور را به صورت منحنی و شکسته به هسته بفرستد.

طبقه بندی کابل های فیبر نوری بر اساس محیط  کابل های فیبر نوری برای استفاده داخلی: این نوع کابل های فیبر نوری که در ستون فقرات شبکه در ساختمان استفاده می شود. دارای محافظ فیزیکی هستند، از 6 تا 144 تیوب می توان برای آن ها استفاده کرد و داخل هر تیوپ یک ژل بی رنگ قرار دارد که انعطاف پذیری فیبر را بسیار افزایش می دهد و آن را در برابر ضربه مقاوم می کند. در صورت آتش گرفتن این کابل ها گازهای سمی از خود ساطع نمی کنند، در برابر اشتعال مقاوم هستند، خم نمی شوند و ظریف و بسیار انعطاف پذیر هستند. این کابل ها با دو نوع OCUC و OCFC به بازار عرضه می شوند.

کابل های فیبر نوری برای استفاده در فضای باز: از این کابل ها برای برقراری ارتباط بین ساختمان های خارج از ساختمان استفاده می شود. حداکثر فاصله ای که این کابل ها می توانند در داخل ساختمان وارد کنند 10 متر است. به این کابل ها الیاف ارت نیز گفته می شود که با دو نوع OBUC و OBFC به بازار عرضه می شوند. شما عزیزان می توانید جهت تهیه این محصولو محصول تلفن ویپ به فروشگاه آنلاین ایمن ارتباط مراجعه نمایید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *